
Ideje za ljetni ručak: 5 brzih i laganih jela
Ljeto zove na svježe, šarene i lagane obroke – a uz hladno prešano ulje uljane repice Petriana, svaki zalogaj postaje i zdraviji i ukusniji.
Ovo nježno, orašasto ulje bogato omega-3 masnim kiselinama i vitaminom E idealno je za salate, marinade i lagana jela koja ne opterećuju probavu.
Zbog visoke točke dimljenja, ulje je idealno i za kuhanje, prženje i pečenje.
Donosimo vam pet recepata brz i lagan i zdrav ljetni ručak. Svaki obogaćen hladno prešanim uljem uljane repice za obrok koji spaja zdravlje i užitak na vašem tanjuru.
1. Ljetna salata s prosom i pečenim povrćem
Sastojci:
- 1 šalica prosa
- 1 tikvica, narezana na ploške
- 1 crvena paprika
- 1 manji patlidžan
- Šaka rukole
- 2 žlice hladno prešanog Petriana ulja uljane repice
- Sok pola limuna
- Sol, papar, malo origana
Priprema:
Proso skuhajte prema uputama.
Povrće posložite na pleh, prelijte s jednom žlicom Petriana ulja, posolite i popaprite prema ukusu i pecite 20 min na 200°C.
Pomiješajte sve sastojke, dodajte rukolu i limunov sok. Završno začinite drugom žlicom ulja. I uživajte!
2. File bijele ribe s limunom, začinskim biljem, repičinim uljem i krumpirom
Sastojci:
- 2 fileta oslića, brancina ili orade
- Sok pola limuna
- 2 žlice Petriana hladno prešanog ulja uljane repice
- 1 češanj češnjaka (sitno sjeckan)
- Prstohvat soli i svježe mljeveni papar
- Svježe začinsko bilje (bosiljak i peršin)
- Krumpir (količina po želji)
Priprema:
Pomiješajte limunov sok, ulje, češnjak, sol i papar. Prelijte ribu i ostavite da se marinira 15–20 minuta.
Pecite na grill tavi ili u pećnici 3–4 minute sa svake strane. Svježe začinsko bilje sitno nasjeckajte, pomiješajte s kuhanim krumpirom te poslužite uz salatu od rikole.
Repičino ulje ima blag okus koji se lijepo veže s citrusima i svježim biljem pa ga slobodno koristite i za salatu i dodate malo u kuhani krumpir.
3. Tjestenina s pestom od rukole i repičinim uljem
Sastojci:
- 250 g integralne tjestenine (penne, fusilli…)
- 2 šake svježe rukole
- 30 g badema ili oraha
- 1 režanj češnjaka
- 3 žlice Petriana ulja uljane repice
- 30 g ribanog parmezana
- Sol, papar
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama. U blenderu izmiksajte rukolu, orašaste plodove, češnjak, ulje, parmezan i začine dok ne dobijete kremasti pesto. Umiješajte pesto u još toplu tjesteninu i poslužite odmah.
4. Hladna juha od krastavaca i jogurta s kapljicom repičinog ulja
Sastojci:
- 2 velika krastavca, oguljena
- 1 čašica grčkog jogurta
- 1 režanj češnjaka
- 2 žlice Petriana ulja uljane repice
- Sok pola limuna
- Svježi kopar ili menta
- Sol, papar
Priprema:
Sve sastojke izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatku juhu. Malo kopra i mente ostaviteza dekoraciju. Rashladite u hladnjaku 30 minuta i poslužite s kapljicom Petriana ulja i svježim začinima. Zdravo + rashlađujuće! Odlična opcija za vruće dane kada vam se ne pali štednjak.
5. Paprike punjene krumpirom i slaninom na repičinom ulju
Sastojci:
- 4 veće paprike babure
- 3 srednja krumpira, oguljena i naribana
- 50–70 g domaće slanine, narezane na kockice
- 1 manji luk, sitno sjeckan
- 2 žlice Petriana hladno prešanog ulja uljane repice
- 1 jaje (po želji, za vezivnost)
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol, papar
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- Par žlica kiselog vrhnja (za serviranje, opcionalno)
Priprema:
Na žlici Petriana ulja prepržite slaninu i luk dok ne zamirišu i luk omekša. Pomiješajte s naribanim krumpirom, začinima, peršinom i (ako koristite) jajem. Posolite i popaprite prema ukusu.
Očistite paprike i napunite ih pripremljenom smjesom.
Nemoj stiskati prejako – krumpir pušta vodu i treba mjesta za širenje.
Složite paprike u vatrostalnu posudu, dodajte malo vode (oko 1 cm dubine), pokapajte ih s još malo repičinog ulja, pokrijte folijom i pecite 30 minuta na 190 °C.
Zatim otkrijte i zapecite još 15 minuta da dobiju lijepu boju. Uz žlicu kiselog vrhnja i krišku kruha – ručak gotov!
Za kraj…
Ljeto je savršeno vrijeme da jednostavnija jela i uživanje u sezonskim okusima. Bilo da pripremate salatu, pečeš povrće ili tražite zdraviju alternativu za ulje za kuhanje, Petriana hladno prešano ulje uljane repice donosi ravnotežu između okusa i zdravlja.
Lagano, domaće i s karakterom – baš kao i ljetni ručak.
Zato isprobajte neki od ovih recepata, prilagodite ih svom ukusu i začinite ih žlicom ulja koje njeguje vaše zdravlje iznutra.