ljetni rucak

Ideje za ljetni ručak: 5 brzih i laganih jela

Ljeto zove na svježe, šarene i lagane obroke – a uz hladno prešano ulje uljane repice Petriana, svaki zalogaj postaje i zdraviji i ukusniji.

Ovo nježno, orašasto ulje bogato omega-3 masnim kiselinama i vitaminom E idealno je za salate, marinade i lagana jela koja ne opterećuju probavu.

Zbog visoke točke dimljenja, ulje je idealno i za kuhanje, prženje i pečenje.

Donosimo vam pet recepata brz i lagan i zdrav ljetni ručak. Svaki obogaćen hladno prešanim uljem uljane repice za obrok koji spaja zdravlje i užitak na vašem tanjuru.

1. Ljetna salata s prosom i pečenim povrćem

Sastojci:

  • 1 šalica prosa
  • 1 tikvica, narezana na ploške
  • 1 crvena paprika
  • 1 manji patlidžan
  • Šaka rukole
  • 2 žlice hladno prešanog Petriana ulja uljane repice
  • Sok pola limuna
  • Sol, papar, malo origana

Priprema:

Proso skuhajte prema uputama.

Povrće posložite na pleh, prelijte s jednom žlicom Petriana ulja, posolite i popaprite prema ukusu i pecite 20 min na 200°C.

Pomiješajte sve sastojke, dodajte rukolu i limunov sok. Završno začinite drugom žlicom ulja. I uživajte!

2. File bijele ribe s limunom, začinskim biljem, repičinim uljem i krumpirom

Sastojci:

  • 2 fileta oslića, brancina ili orade
  • Sok pola limuna
  • 2 žlice Petriana hladno prešanog ulja uljane repice
  • 1 češanj češnjaka (sitno sjeckan)
  • Prstohvat soli i svježe mljeveni papar
  • Svježe začinsko bilje (bosiljak i peršin)
  • Krumpir (količina po želji)

Priprema:

Pomiješajte limunov sok, ulje, češnjak, sol i papar. Prelijte ribu i ostavite da se marinira 15–20 minuta.

Pecite na grill tavi ili u pećnici 3–4 minute sa svake strane. Svježe začinsko bilje sitno nasjeckajte, pomiješajte s kuhanim krumpirom te poslužite uz salatu od rikole.

Repičino ulje ima blag okus koji se lijepo veže s citrusima i svježim biljem pa ga slobodno koristite i za salatu i dodate malo u kuhani krumpir.

3. Tjestenina s pestom od rukole i repičinim uljem

Sastojci:

  • 250 g integralne tjestenine (penne, fusilli…)
  • 2 šake svježe rukole
  • 30 g badema ili oraha
  • 1 režanj češnjaka
  • 3 žlice Petriana ulja uljane repice
  • 30 g ribanog parmezana
  • Sol, papar

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputama. U blenderu izmiksajte rukolu, orašaste plodove, češnjak, ulje, parmezan i začine dok ne dobijete kremasti pesto. Umiješajte pesto u još toplu tjesteninu i poslužite odmah.

4. Hladna juha od krastavaca i jogurta s kapljicom repičinog ulja

Sastojci:

  • 2 velika krastavca, oguljena
  • 1 čašica grčkog jogurta
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice Petriana ulja uljane repice
  • Sok pola limuna
  • Svježi kopar ili menta
  • Sol, papar

Priprema:

Sve sastojke izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatku juhu. Malo kopra i mente ostaviteza dekoraciju. Rashladite u hladnjaku 30 minuta i poslužite s kapljicom Petriana ulja i svježim začinima. Zdravo + rashlađujuće! Odlična opcija za vruće dane kada vam se ne pali štednjak.

5. Paprike punjene krumpirom i slaninom na repičinom ulju

Sastojci:

  • 4 veće paprike babure
  • 3 srednja krumpira, oguljena i naribana
  • 50–70 g domaće slanine, narezane na kockice
  • 1 manji luk, sitno sjeckan
  • 2 žlice Petriana hladno prešanog ulja uljane repice
  • 1 jaje (po želji, za vezivnost)
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • Sol, papar
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • Par žlica kiselog vrhnja (za serviranje, opcionalno)

Priprema:

Na žlici Petriana ulja prepržite slaninu i luk dok ne zamirišu i luk omekša. Pomiješajte s naribanim krumpirom, začinima, peršinom i (ako koristite) jajem. Posolite i popaprite prema ukusu.

Očistite paprike i napunite ih pripremljenom smjesom.

Nemoj stiskati prejako – krumpir pušta vodu i treba mjesta za širenje.

Složite paprike u vatrostalnu posudu, dodajte malo vode (oko 1 cm dubine), pokapajte ih s još malo repičinog ulja, pokrijte folijom i pecite 30 minuta na 190 °C.

Zatim otkrijte i zapecite još 15 minuta da dobiju lijepu boju. Uz žlicu kiselog vrhnja i krišku kruha – ručak gotov!

Za kraj…

Ljeto je savršeno vrijeme da jednostavnija jela i uživanje u sezonskim okusima. Bilo da pripremate salatu, pečeš povrće ili tražite zdraviju alternativu za ulje za kuhanje, Petriana hladno prešano ulje uljane repice donosi ravnotežu između okusa i zdravlja.

Lagano, domaće i s karakterom – baš kao i ljetni ručak.

Zato isprobajte neki od ovih recepata, prilagodite ih svom ukusu i začinite ih žlicom ulja koje njeguje vaše zdravlje iznutra.