
Maslinovo ulje vs ulje uljane repice: koje je najbolje koristiti u svakodnevnoj prehrani?
Jedno od najčešćih pitanja kada govorimo o prehrani jest: koje je ulje najbolje za svakodnevnu upotrebu? Hladno prešana ulja svakako imaju prednost pred rafiniranim uljima, no pitanje je koje hladno prešano ulje je najzdravije.
U ovom članku suprotstavljamo dva izuzetno popularna ulja – maslinovo ulje vs ulje uljane repice – s naglaskom na njihovu nutritivnu vrijednost, kulinarsku primjenu i utjecaj na zdravlje.
Maslinovo ulje
Ulje koje se najčešće koristi u mediteranskoj prehrani dobiva se prešanjem cijelih plodova masline. Postoje različite kvalitete kao što su rafinirano, djevičansko i ekstra djevičansko ulje, odnosno hladno prešano ulje – na koje se referiramo u ovom članku.
Nutritivne karakteristike
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je poznato je po visokom udjelu mononezasićenih masnih kiselina u usporedbi s većinom drugih ulja. Upravo te masti pomažu u snižavanju LDL (lošeg) kolesterola i povećavanju HDL (dobrog) kolesterola.
Zato se maslinovo ulje često smatra jednim od najzdravijih ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži i polifenole – snažne antioksidanse koji imaju pozitivan učinak na zdravlje.
Hladno prešano ulje uljane repice
Ulje uljane repice, dobiva se iz sjemenki biljke uljane repice i ima blagu, zlatnu boju te neutralan okus.
Nutritivne karakteristike
Ulje uljane repice ima najniži udio zasićenih masti među kulinarskim uljima – svega 7 %, dok ih maslinovo ulje sadrži oko 14 %. Također sadrži deset puta više omega-3 masnih kiselina od maslinovog ulja. Ove masnoće ključne su za zdravlje srca, mozga i zglobova, a sve je više dokaza da pomažu i kod upalnih stanja poput artritisa.
Nadalje, sadrži više vitamina E nego maslinovo ulje. Samo jedna žlica osigurava petinu dnevnih potreba za ovim snažnim antioksidansom.
Kulinarska primjena i svestranost
Maslinovo ulje
Ekstra djevičansko maslinovo ulje idealno je za hladna jela, kao što su salate, preljevi i umaci. Zbog niže točke dimljenja, manje je pogodno za prženje na visokim temperaturama jer može izgubiti svoja korisna svojstva ili postati štetno pri pregrijavanju.
Osim toga, zbog izražene arome nije prikladno za jela u kojima ne želimo da ona dolazi do izražaja. Primjerice u majonezi ili slasticama.
Ulje uljane repice
S druge strane, ulje uljane repice ima visoku točku dimljenja, što ga čini iznimno pogodnim za prženje, pečenje, pirjanje i duboko prženje. Njegov blag okus omogućuje mu da se koristi i u slatkim i u slanim jelima bez da nadvlada druge sastojke.
Može se koristiti i kao zamjena za maslac u pripremi tijesta, umaka, pa čak i pirea. Francuska kuhinja ga već obilato koristi u pripremi dresinga, umaka i kao baza za salate.
Ekološki aspekt: ulje uljane repice je lokalno i održivo
Jedna od velikih prednosti ulja uljane repice je to što se često proizvodi lokalno, čime se smanjuje ugljični otisak povezan s uvozom i podržavaju se lokalni proizvođači.
Hladno prešano ulje uljane repice Petriana, 100 % je domaće ulje s hrvatskih polja, a proizvodi se u Petrijancu.
Ulje je bez umjetnih konzervansa, trans-masti i GMO sastojaka, a pogodno je za različite prehrambene režime.
I iako na tržištu postoje i brojna uvozna ulja uljane repice, biranjem domaćeg ulja podržavate domaće poljoprivrednike, promičete održivost i odgovornu potrošnju.

Maslinovo vs ulje uljane repice: rezime
Ulje uljane repice je zdraviji izbor za kuhanje: ima niži udio zasićenih masti, viši sadržaj vitamina E i veću otpornost na visoke temperature.
Uz to, sadrži 10 puta veću količinu fenolnih spojeva među svim biljnim uljima i zadržava nutritivna svojstva tijekom kuhanja.
Idealno je za korištenje u svim vrstama jela zbog blagog i neutralnog okusa – od slastica do slanih jela. Maslinovo ulje također je dobro imati u kuhinji za preljeve i salate, kada želite njegov pikantan okus.
Ali hladno prešano ulje uljane repice je definitivno – ono jedno ulje koje morate imati u kuhinji. Probajte i uvjerite se!
Ovaj članak ima informativni karakter i ne zamjenjuje stručni medicinski savjet. Za sve zdravstvene probleme ili pitanja vezana uz prehranu, savjetujte se sa svojim liječnikom ili kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom.