hladno presano ulje

Hladno prešano ulje: prednosti, nedostaci i zašto je ulje uljane repice iznimka

Ulje za kuhanje igra važnu ulogu u svakodnevnoj prehrani, jer ga koristimo u gotovo svakom jelu. U vremenu kada sve više pazimo na zdravlje i sastav hrane, odabir pravog ulja postaje važna odluka. 

Najčešće se uspoređuju dvije vrste: hladno prešano ulje i rafinirano ulje. Iako oba služe sličnoj svrsi u kuhinji, razlikuju se po načinu proizvodnje, nutritivnom sastavu i utjecaju na zdravlje. 

U nastavku saznajte koje su ključne razlike, te koje je ulje bolji izbor za vašu prehranu. 

Kako nastaje hladno prešano ulje?

Hladno prešana ulja proizvode se s pomoću hidrauličnih preša ili mehaničkog prešanja. Kod hidraulične preše, plodovi se prešaju pod visokim tlakom. Tako se dobiva ulje, dok čvrsti ostatak ostaje kao tzv. pogača.

Kod mehaničkog prešanja, ulje se istiskuje rotacijom i trenjem, obično ispod 49 °C, dok su kod toplog prešanja temperature često između 60 °C i 100 °C.

Drugim riječima, hladno prešanje ne uključuje ni zagrijavanje ni kemijsku ekstrakciju.

Hladno prešana ulja su prirodna, sigurna te je dokazano kako mogu pridonijeti prevenciji određenih bolesti i poboljšanju zdravlja zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa. Ona imaju i bolje nutritivne vrijednosti u usporedbi s rafiniranim uljima, stoji u opsežnoj studiji objavljenoj na stranici Science Direct.

Hladno prešana ulja nisu izložena visokim temperaturama niti se u proizvodnji koriste kemijska otapala ili aditivi pa se radi i o ekološkoj metodi proizvodnje.

Zahvaljujući metodi proizvodnje tome, hladno prešano ulje zadržava:

  • prirodnu boju
  • bogat okus i aromu
  • vitamine i antioksidanse

Ključne prednosti hladno prešanog ulja

Zbog minimalne obrade i očuvane nutritivne vrijednosti, hladno prešana ulja smatraju se zdravom alternativom rafiniranim uljima. Neka od njih mogu pridonijeti zdravlju srca, snižavanju lošeg kolesterola i zaštiti stanica.

U studiji objavljenoj na portalu najveće medicinske knjižnice na svijetu (NIH) istražene su dobrobiti hladno prešanog repičinog ulja. Studija ističe kako je to ulje bogato:

  • vitaminima (npr. Vitamini E i K)
  • mineralima
  • antioksidansima
  • enzimima
  • esencijalnim masnim kiselinama poput omega-3 i omega-6

Nedostaci hladno prešanih ulja i zašto je ulje uljane repice iznimka

Većina hladno prešanih ulja, poput lanenog, bučinog ili sezamovog, imaju relativno nisku točku dimljenja (često ispod 160 °C), što znači da nisu pogodna za termičku obradu. Osim toga, mnoga od tih ulja imaju intenzivan, specifičan okus koji ne odgovara svakom jelu.

S druge strane, hladno prešano ulje uljane repice izdvaja se svojom visokom točkom dimljenja – oko 200 °C (neki izvori navode i do 230 °C), što ga čini izuzetno svestranim u kuhinji. Ima blagi, neutralan okus, pa ne narušava ravnotežu okusa jela.

Osim toga, zadržava visok udio omega-3 i omega-6 masnih kiselina, tokoferola (vitamin E) i fenolnih spojeva i nakon pripreme na višim temperaturama, što nije slučaj s većinom drugih hladno prešanih ulja.

To ga čini izuzetno svestranim: može se koristiti kako za salate, dresinge i marinade, tako i za kuhanje i pečenje, pa i prženje.

Kako prepoznati pravo hladno prešano ulje

Jedna od najvećih prednosti hladno prešanih ulja je njihov intenzivan i autentičan okus. Zbog izostanka topline tijekom prerade, prirodni okusi i arome plodova ostaju očuvani.

Osim toga na etiketi mora stajati oznaka “100 % hladno prešano”. Za najbolju kvalitetu birajte ulja u tamnim bocama od provjerenih proizvođača.

Zdrava i pristupačna alternativa rafiniranim uljima

Ako tražite zdravu, svestranu i cjenovno pristupačnu alternativu rafiniranim uljima, hladno prešano ulje uljane repice je pravi izbor.

Petriana ulje je 100% hladno prešano ulje uljane repice. Proizvedeno je u Hrvatskoj po najvišim standardima. To je GMO-free ulje, bez aditiva i kemikalija – direktno s hrvatskih polja do vaše kuhinje.

Posjetite nas u Butiku ulja na Varaždinskom placu ili ulje nađite u Petriana web trgovini.

Ovaj članak ima informativni karakter i ne zamjenjuje stručni medicinski savjet. Za sve zdravstvene probleme ili pitanja vezana uz prehranu, savjetujte se sa svojim liječnikom ili kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom.